21 Kasım 2014 Cuma

Güzel ve saglikli bir mutfaga sahip olmanin 8 adimi...



Sağlıklı ve lezzetli yemekler pişirmeniz için öncelikle mutfağınızın size ilham vermesi; ferah, aydınlık ve modern bir yaşam alanına dönüşmesi gerekmektedir.
Kimse evin geri kalanından izole, karanlık ve dağınık bir alana hapsolmuş bir mutfakta yemek pişirmeye tahammül edemez. Yemek pişirmek, yaratıcılığınızı ortaya koyabileceğiniz ve yaşamınızı sağlıklı bir şekilde sürdürmek için kendiniz için üretebileceğiniz şeyler anlamına geliyorsa, mutfağınız da sizi destekleyen önemli bir yaşam alanı formatına dönüşmelidir.
İşte daha sağlıklı ve lezzetli yemekler pişirmek için size gereken ilhamı sağlayacak sağlıklı bir mutfak elde etmek için 8 önemli adım:

1. Aydınlatın

mutfak aydınlatma, aydınlık mutfaklar
Mutfağınızın iyi bir şekilde aydınlatılması çok önemli! Bir araştırmaya göre iyi aydınlatılmış bir mutfağa sahip evlerde yaşayanlar kendilerini mutfakta daha mutlu ve huzurlu hissettiklerini ifade etmişler.
Yapay ışıklandırma haricinde, mümkünse mutfağınızın gün ışığı almasını sağlamalı veya yeni taşınacaksanız bu tercih sebeplerinizden biri olmalıdır.

2. Naturel tonlar kullanın

naturel doğal taş kaplı mutfak duvarı
Şayet mutfak duvarlarınızı boyayacaksanız tercihinizi doğal toprak ve yaprak tonlarından yana kullanın. Mesela krem, açık yeşil, bej ve tarçın gibi ne kadar doğala yakın renkler kullanırsanız mutfağınız o denli huzurlu ve konforlu bir atmosfere sahip olacaktır. Doğal taş kaplı duvarlar da atmosferi yeterince huzurlu ve sakin kılacaktır.
Duvardaki renkleri doğal ve sade tonlardan seçtikten sonra parlak renkli bir tablo veya karikatür desenli neon renkte bir cam vazo ortamı renklendirmeye ve canlandırmaya yardımcı olacaktır.

3. Taze tutun

modern mutfak, tezgahta taze meyve kasesi
Mutfağınıza taze ve canlı bir hava katmak için mevsim meyvelerini cam bir kaseye yerleştirerek hoş bir görüntü oluşturabilirsiniz.
Cam kâsenin içerisine mevsime uygun farklı renkteki taze meyvelerden doldurun ve tezgâhınızın ortasına yerleştirin, ancak meyveleri orada çürümeye terk etmemeye ve tükendikçe yenilerini eklemeye özen gösterin.

4. Cama öncelik verin

mutfak cam baharat kuru gıda kavanozları
Cam şişeler, vazo ve kavanozlar mutfak tezgâhınızın üzerini düzenli tuttuğu gibi aynı zamanda yiyeceklerinizi de taze bir şekilde muhafaza etmenize yardımcı olur. Mutfağınıza renk katmak için büyük bir vazonun içerisine limonları doldurup bir köşede sergileyebilirsiniz.
Baklagilleri, tohumları, fındık fıstık gibi yemişleri ve yulaf ezmesi, mısır gevreği gibi malzemelerinizi cam kavanozlara doldurarak tezgâhınızın üzerine dizebilirsiniz. Yiyeceklerin elinizin altında durması hem yemek pişirirken size kolaylık sağlayacak hem de mutfağınızın atmosferinde besinsel bir estetik duygusu oluşturacaktır.
Ancak kavanozların içerisinde olsalar dâhi bu tip kuru nevalelerinizi direkt güneş ışığının vurduğu bir alana koymamalısınız aksi takdirde tüketim ömürlerini kısaltmış olursunuz.

5. Mutfak bahçesi oluşturun

mini mutfak bahçesi, taze baharat yetiştirme
Minik bir bahçe bölümüne sahip her mutfak, daha doğal ve taze bir havaya da sahip olur. Çiçekler her ne kadar cazip renkleri ve şekilleri ile bahçelerin en arzulanan bitkileri olsa da mutfağınız için oluşturacağınız minik bahçenizde kekik, nane, maydanoz, fesleğen gibi hazırladığınız yemeklere lezzet katacak otlar yetiştirmeyi tercih edebilirsiniz.

6. Ekipmanlarınızı yenileyin

yeni çelik mutfak tencere tava seti
Mutfağınızın dekorasyonu ile uyumlu yeni tencere seti veya yepyeni elektrikli aletler almak sizi yemek yapma konusunda motive edecektir.
Temanıza uygun renklerde seramik bir tencere seti veya son teknoloji ürünü bir mutfak robotu ile hiç denemediğiniz lezzetleri keşfetmek için kolları sıvayacak cesareti kendinizde bulabilirsiniz!

7. Küçük pratik aletler edinin

pratik mutfak aletleri, setleri
İlham verici hiçbir mutfak yaratıcı ve sevimli küçük aletler olmadan tamamlanmış sayılmaz. Mutfağınıza bir renk şeması seçin; siyah, beyaz veya paslanmaz çelik gibi ve küçük aletleri bu renk şemasına uygun olarak alın.
Mutfak saati, mutfak tartısı, tirbuşon, yumurta pişirici veya mini radyo gibi mutfakta pratik görevlere sahip bu aletlerin genellikle sevimli tasarımları olmaktadır ve işlevselliğin yanı sıra mutfak stilinize de katkıda bulunmaktadır.
Ancak mutfak tezgâhınızın üzerini çok da fazla eşyayla doldurmayın, bu sefer ortaya kalabalıktan kaynaklanan dağınık bir görünüm çıkabilir. En çok kullandığınız şık görünümlü birkaç elektrikli mutfak aletini ve küçük pratik aletleri hoş bir tasarım yaratacak ve size ilham verecek şekilde tezgâhınıza yerleştirin.

8. Buzdolabınızı ve kilerinizi düzenli tutun

mutfak kiler dolap düzeni, ihtiyaç - erzak listesi
İyi organize edilmiş bir mutfağın sadece dış görünümü değil; kiler, buzdolabı ve dolap içleri de bakımlı ve düzenli olmalıdır.
Dolap içlerinizin dağınık, tarihi geçmiş ürünlerle dolu ve yiyecek artıkları ile kirlenmiş olması sizi mutfağınızdan her geçen gün daha da fazla soğutacaktır.
Kiler dolabınız için renkli bir sepet takımı alabilir ve ürünleri bu sepetlerin içerisine gruplayarak dizebilirsiniz.
Buzdolabınız için ürünleri hem taze tutan hem de görünümü ile tertipli bir hava yaratan muhteşem saklama kaplarından yararlanabilirsiniz.
Saklama kaplarını büyüklü küçüklü çok adetli bir takım şeklinde satın aldığınızda, her boyuttaki yiyeceğe sıkıntı çekmeden hemen bir kap bulabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder